Skip to content

Καταστατικό

Διαβάστε ολόκληρο το καταστατικό μας εδώ.

ΑΡΘΡΟ 1

ΙΔΡΥΣΗ-ΕΠΩΝΥΜΙΑ-ΕΔΡΑ

Συνίσταται αθλητικό σωματείο, μη κερδοσκοπικό, με την επωνυμία «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΙΟΣ», με διακριτικό τίτλο «Α.Σ. ΗΛΙΟΣ» και με έδρα τα Σπάτα Αττικής. Για τις διεθνείς σχέσεις του το σωματείο θα χρησιμοποιεί την επωνυμία «ILΙΟS SΡΟRΤS CLUΒ». Το σήμα του σωματείου είναι δρομέας εντός ηλίου με καμπύλες ακτίνες και τον διακριτικό τίτλο του Σωματείου σε πλαίσιο και τα χρώματά του είναι το μπλε, το πορτοκαλί και το κίτρινο.

Το σωματείο μπορεί, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, να λειτουργεί προπονητήρια οπουδήποτε εντός των διοικητικών ορίων της έδρας του, προκειμένου να επιδιωχθεί με τον τρόπο αυτό η υλοποίηση των σκοπών του σε τοπικό επίπεδο. 

Αλλαγή έδρας γίνεται με απόφαση Γενικής Συνελεύσεως. Η αλλαγή έδρας κοινοποιείται απαραίτητα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στην Αρμόδια Νομαρχία.

Η διάρκεια του σωματείου ορίζεται αόριστη.

ΑΡΘΡΟ 2

ΣΚΟΠΟΣ

 1. Το Σωματείο έχει ως κύριο σκοπό τη συστηματική καλλιέργεια και την ανάπτυξη των ψυχοσωματικών και πνευματικών δυνατοτήτων των αθλητών του για τη συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες. 
 2. Σκοπός του σωματείου είναι η διάδοση, καλλιέργεια των κατωτέρω αναφερομένων αθλημάτων, καθώς επίσης η ανάπτυξη και συστηματική διδασκαλία τους, η οργάνωση των αθλητών τούτων εντός του γενικότερου πνεύματος της Ολυμπιακής Ιδέας, η ανάπτυξη πνεύματος συναδέλφωσης και αλληλεγγύης των μελών του που έχουν έφεση για άθληση στα αθλήματα αυτά και η προσήλωση τους στους κανόνες του αθλητισμού, της οικολογίας και του πολιτισμού. Περαιτέρω, σκοπός του σωματείου είναι η αρμονική ανάπτυξη των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων και δεξιοτήτων των μελών και η δημιουργία ηθικών και ισχυρών χαρακτήρων με τη χρησιμοποίηση της γυμναστικής, της αγωνιστικής και λοιπών ασκήσεων αναπνοής, σωματικών στάσεων και ομαδικού διαλογισμού σε συνδυασμό με την εφαρμογή μορφωτικού προγράμματος επί των αθλουμένων ατομικά ή σαν μέλη ομάδας. Σκοπός του σωματείου είναι, επίσης η πολύπλευρη ανάπτυξη των αθλητών του, ώστε να ολοκληρωθούν ως προσωπικότητες και να συνεισφέρουν στην ευημερία της κοινωνίας. 
 3. Συγκεκριμένα το Σωματείο καλλιεργεί τους εξής κλάδους άθλησης : Κλασσικό αθλητισμό (στίβο), υγρό στίβο, πετοσφαίριση (βόλεϊ), τοιχοσφαίριση, αντιπτέριση, αντισφαίριση, τοξοβολία, σκάκι, μπριτζ, χόκευ επί χόρτου, χόκευ επί πάγου, γκολφ, κρίκετ, αμερικανικό ποδόσφαιρο (φούτμπολ), ράγκμπι, ράγκμπι γιούνιον, ράγκμπι σέβενς, ποδόσφαιρο σάλας, κέρλινγκ, επιτραπέζια αντισφαίριση, ορειβασία και αναρρίχηση, γυμναστική, ρυθμική και ενόργανη γυμναστική, χάντμπολ (χειροσφαίριση), ποδηλασία, κολύμβηση, θαλάσσιο σκι, ορειβατικό σκι, μπέιζμπολ, ξιφασκία, ιππασία, σκοποβολή, μπιτς βόλεϊ, υδατοσφαίριση (πόλο), καλαθοσφαίριση (μπάσκετ), μπάντμιντον, κυματολίσθηση με σανίδα, κωπηλασία, μοντέρνο πένταθλο, ορεινή ποδηλασία, ποδηλασία πίστας και δρόμου, ποδόσφαιρο, σόφτμπολ, σουηδική και αεροβική γυμναστική, χορό (παραδοσιακούς χορούς, μοντέρνους χορούς κ.ά.), συγχρονισμένη κολύμβηση, τεχνική κολύμβηση, τρίαθλο, τένις, άρση βαρών, ιστιοπλοΐα, κανόε-καγιάκ, σλάλομ και σπριντ, καταδύσεις, κωπηλασία, πυγμαχία, ταυλανδέζικη πυγμαχία (Μuay Τhai, Τhai Βoxing, Κrabbί Κrabbοng), τάε κβον ντο (tae kwοn dο), Κίck Βοxίng (Fυll Cοntact, Lίght Cοntact, point cοntact, semί cοntact, low kicks, oriental, Κ-1 RULES, Βοdy Cοntact), τζούντο, καράτε, κένπο (kenpο), κοσίκι (kοshiκi), σάμπο (sambο), μπητς σόκκερ (beach sοccer), ράγκμπυ, βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου (brazilian jiu-jitsu), παγκράτιο, αυτοάμυνα, τάε μπο (tae bο), τάι τσι (tai tchi), γου σου κουνγκ φου (wυ sυ kυng fυ), ελληνορωμαϊκή και ελευθέρα πάλη, σκέιτμπορντ, τσιρλίντινγκ, τραμπολίνο, πιλάτες, γιόγκα, αθλητικός εθελοντισμός, αθλητισμός αναψυχής και άθλησης για όλους, πνευματικός αθλητισμός, ηλεκτρονικός ψηφιακός αθλητισμός (e-sports), και εργασιακός αθλητισμός στα οποία αθλούνται άτομα κάθε ηλικίας και φύλου.


  Ίδρυση νέων Κλάδων άθλησης ή κατάργηση υφισταμένων γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

 4. Το σωματείο μπορεί, επίσης, να οργανώνει αθλητικούς αγώνες και να πραγματοποιεί καλλιτεχνικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις με σκοπό τη ψυχαγωγία και την ανύψωση του πνευματικού επιπέδου των μελών του. Ειδικότερα, το σωματείο επιδιώκει την ηθική εξύψωση των νέων που έχουν έφεση για άθληση, την συστηματική καλλιέργεια και ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών ώστε αυτοί να γίνουν ικανοί να συμμετέχουν σε αγώνες, την ανάπτυξη πνεύματος συναδέλφωσης μεταξύ τους, τη διατήρηση και βελτίωση της ψυχικής τους υγείας, την σύμμετρη ανάπτυξη των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων και δεξιοτήτων των αθλητών και γενικότερα τη διαφύλαξη και προαγωγή της αθλητικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Σκοπός του σωματείου, επίσης, είναι η προσέγγιση ατόμων που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και την εκγύμναση και για οποιονδήποτε άλλο λόγο πέρα από τη συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες, όπως για λόγους βελτίωσης της σωματικής τους υγείας και ευεξίας. Το σωματείο στα πλαίσια των αρχών του φίλαθλου πνεύματος και των παραδόσεων του αθλητισμού και του Ολυμπιακού ιδεώδους για την διάδοση των αθλημάτων που καλλιεργεί έχει σκοπό να προσφέρει τις κάθε είδους υπηρεσίες εκμάθησης των εν λόγω αθλημάτων, όπως παράδοση μαθημάτων, οργάνωση σεμιναρίων κ.α. χωρίς όφελος, αφού πρόκειται για σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

  Ειδικότερα, το σωματείο επιδιώκει την ηθική εξύψωση των νέων που έχουν έφεση για άθληση, την συστηματική καλλιέργεια και ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών ώστε αυτοί να γίνουν ικανοί να συμμετέχουν σε αγώνες, την ανάπτυξη πνεύματος συναδέλφωσης μεταξύ τους, τη διατήρηση και βελτίωση της ψυχικής τους υγείας, την σύμμετρη ανάπτυξη των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων και δεξιοτήτων των αθλητών και γενικότερα τη διαφύλαξη και προαγωγή της αθλητικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

  Σκοπός του σωματείου, επίσης, είναι η προσέγγιση ατόμων που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και την εκγύμναση και για οποιονδήποτε άλλο λόγο πέρα από τη συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες, όπως για λόγους βελτίωσης της σωματικής τους υγείας και ευεξίας.

  Το σωματείο στα πλαίσια των αρχών του φίλαθλου πνεύματος και των παραδόσεων του αθλητισμού και του Ολυμπιακού ιδεώδους για την διάδοση των αθλημάτων που καλλιεργεί έχει σκοπό να προσφέρει τις κάθε είδους υπηρεσίες εκμάθησης των εν λόγω αθλημάτων, όπως παράδοση μαθημάτων, οργάνωση σεμιναρίων κ.α. χωρίς όφελος, αφού πρόκειται για σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

ΑΡΘΡΟ 3

ΜΕΣΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΚΟΠΟΥ

Οι ανωτέρω σκοποί επιτυγχάνονται με:

 • την εξασφάλιση ή και την ίδρυση κατάλληλων χώρων άθλησης, την οργάνωση γυμναστηρίων και εντευκτηρίων, εξοπλισμών με τα κατάλληλα όργανα άθλησης για τη διδασκαλία, άσκηση και προαγωγή των αθλημάτων που υπάγονται στους σκοπούς του σωματείου,
 • την οργάνωση ομάδων, συμμετοχή σε επιδείξεις, φιλικούς και επίσημους αγώνες διασυλλογικούς, πανελλήνιους και διεθνείς εντός και εκτός της Ελλάδας,
 • την προβολή των καλλιεργούμενων αθλημάτων δια ομιλιών αθλητικού περιεχομένου και με ανάλογα δημοσιεύματα καθώς και μέσω ιστοσελίδας και των ηλεκτρονικών κοινωνικών δικτύων
 • την προβολή του αθλητικού έργου, απονομή βραβείων, επαίνων κ.λπ,
 • τη συνεργασία με ημεδαπά Σωματεία, ομοσπονδίες, δημόσιες αθλητικές και λοιπές αρχές του Κράτους και με κάθε νόμιμο μέσο που αποσκοπεί στην εκπλήρωση του σκοπού του σωματείου,
 • τη διοργάνωση πάσης φύσεως αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων για την προαγωγή των σκοπών του σωματείου, καθώς και ομιλιών και σεμιναρίων αναφορικά με τα καλλιεργούμενα στο σωματείο αθλήματα και γενικότερα τον αθλητισμό και τον πολιτισμό,
 • την παραχώρηση της άδειας χρήσης της επωνυμίας και του σήματος για τη δημιουργία σωματείων επιδιωκόντων παρόμοιων σκοπών εντός και εκτός Ελλάδος.